Konkurs plastyczny "Talerz pełen zdrowia"
26 Lutego 2021
Zapraszam uczniów klas 1-3 do udziału w konkursie plastyczno - technicznym „Talerz pełen zdrowia”.
CELE KONKURSU:
- Zachęcenie uczniów do czynnego zainteresowania się tematem zdrowego odżywania;
- Kształtowanie postaw prozdrowotnych;
- Uzmysłowienie potrzeby spożywania zbilansowanych posiłków;
- Rozwijanie zainteresowań dzieci;
- Pobudzenie wyobraźni oraz kreatywności dzieci;
- Prezentacja twórczości uczniów - zorganizowanie wystawy zgłoszonych prac.
Sposób wykonania:
- praca powinna być wykonana na tekturowym talerzyku
- rodzaj materiału i technika dowolna
- na talerzyku powinny znaleźć się składniki zdrowego posiłku
- do konkursu dopuszcza się wszelkie formy plastyczne przestrzenne
Najpiękniejsze prace wyłonione w etapie szkolnym konkursu zostaną nagrodzone oraz wezmą udział w etapie ogólnopolskim.
Podpisane prace należy składać najpóźniej do 8 marca 2021r. wychowawcy klasy lub do pani Anity Kurasz.
Co to jest TALERZ ZDROWIA ?
Dla prawidłowego funkcjonowania, organizm ludzki musi mieć dostęp do około 60 różnorodnych składników żywności. Nie istnieje produkt spożywczy, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich ilościach, potrzebnych dla organizmu człowieka. Dlatego właśnie, jedynie wykorzystanie wielu różnych produktów pozwala na prawidłowe zbilansowanie diety.
W prawidłowo skonstruowanej całodziennej diecie, powinny znaleźć się produkty z następujących grup: zbożowe, warzywa, owoce, mleczne, białkowe i tłuszcze. W ułożeniu prawidłowej całodziennej diety pomocny będzie Talerz Zdrowia opracowany przez Radę ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia przy Ministrze Zdrowia. Talerz Zdrowia to sposób prezentacji całodziennego sposobu żywienia z uwzględnieniem proporcji pomiędzy poszczególnymi grupami produktów żywnościowych.
Zgodnie z zaleceniami z 2020 roku, w diecie powinny dominować warzywa i owoce - powinny stanowić połowę tego co jemy. Badania wykazują, że duże spożycie warzyw i owoców znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe i choroby sercowo-naczyniowe (nadciśnienie tętnicze, udary mózgu, zawały serca), a także wiele innych przewlekłych chorób m.in. cukrzycę i otyłość. W prawidłowo zbilansowanej diecie powinny się także znaleźć produkty zbożowe z pełnego przemiału będące głównym źródłem węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego, a także produkty będące źródłem białka, do których zaliczyć możemy drób, ryby, jaja i nasiona roślin strączkowych oraz mleko i jego przetwory. Zaleca się ograniczenie mięsa czerwonego i przetworów mięsnych do 500 g w tygodniu na rzecz mięsa drobiowego, ryb, nasion roślin strączkowych i jaj. Dobrym dla zdrowia i środowiska zamiennikiem mięsa, bogatym w białko, są rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica, bób, soja) oraz orzechy. Zaleca się spożycie ryb 2 w tygodniu (np. łosoś, śledź, morszczuk, makrela, sardynka, dorsz). Tłuste ryby morskie są źródłem kwasów nienasyconych omega-3, które chronią nasz organizm przed miażdżycą, a tym samym przed zawałem serca i udarem mózgu. Uzupełnieniem diety powinna być niewielka ilość tłuszczów pochodzenia roślinnego (oleje roślinne oraz produkty takie jak orzechy, nasiona czy pestki). Ważne dla zdrowia jest również ograniczenie spożycia takich produktów jak np. ciastka, batoniki, słone przekąski, żywności fast-food - zawierają one oprócz dużych ilości soli lub cukru szkodliwe dla zdrowia tzw. tłuszcze trans.
Układając swój codzienny talerz pamiętaj o kilku zasadach:
- Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie żywieniowej
- Bądź codziennie aktywny fizycznie - ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę
- Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych, takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery
- Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy -mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych
- Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce
- Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych
- Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów
- Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę
- Pij codziennie odpowiednią ilość wody.
Anita Kurasz